Siinä naurua ja vauhtia riitti -oikeaa oppimisen iloa! 

Viime viikonloppuna Paltamon kunnan varhaiskasvattajat osallistuivat Suomen ladun Luonnossa kotonaan -peruskurssille. Luonnossa kotonaan (LK) on ulkoilmaelämää viettävien päiväkotien, perhepäivähoitajien ja koululaisten iltapäiväkerhojen verkosto.

Kurssilla keskeisiä teemoja olivat ulkoilmaelämä, luonto toimintaympäristönä, ulkoilun määrä sekä luonnossa leikkiminen ja liikkuminen. Kurssi antoi valmiuksia toteuttaa Valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman sekä Esiopetuksen opetussuunnitelman mukaista laadukasta toimintaa ulkoilmassa. 

"Luonnossa kotonaan -toiminta on ulkoilmaelämää säällä kuin säällä, ympäri vuoden. Toiminnassa korostuvat leikki ja luonnossa liikkuminen, kiireetön yhdessäolo ja yhdessä tekeminen. Kiireetön ulkoilmaelämä on Luonnossa kotonaan -toiminnan peruskivi. Kiireettömässä ilmapiirissä lapsi voi keskittyä lapsena olemiseen ja antautua rauhassa pitkäkestoiseen leikkiin." Luonnossa kotonaan, Suomen latu 

"Toiminnan perustana on näkemys leikkivästä ja liikkuvasta, ainutlaatuisesta lapsesta. Lapsen osallisuus ja kestävä elämäntapa ovat toimintaa ohjaavia arvoja ja näkyvät arjessa." Luonnossa kotonaan, Suomen latu

Minkä mahtavan oppimisympäristön luonto meille tarjoaakaan! "Teillä on aivan upea lähimetsä ulkonaoppimiseen täällä Paltamossa" Kehui Luonnossa kotonaan -kouluttajamme Eija Ukkola kun siirryimme Korpitien koulun luokkatiloista lähimetsään. 



Koulutuksessa pääsimme pohtimaan kuinka toteuttaa ulkoilmassa perinteisesti sisällä tapahtuvia toimintoja oppimisen eri osa-alueilta. "Mitä ulkona ei voisi opettaa?" Eija herätteli keskustelua. Ulkona onnistuvat muiden muassa laululeikit, askartelut kuin laskeminenkin. Liikkumisen määrä lisääntyy luonnossa huomaamattaan ja toisaalta metsässä on myös helppo rauhoittua. 



Yksi parhaita asioita kurssilla oli ulkona tekemällä oppiminen. Näin asiat jäivät hyvin mieleen -ne itse kokien. Leikkiesimerkeistä päällimmäisenä jäi mieleen keppikoirat. Mikäs sen helpompaa ja hauskempaa kuin napata metrin mittainen narunpätkä mukaan ja etsiä metsästä oma keppikoira. Koiran kanssa voi harrastaa vaikka metsäagilityä hyppien kantojen ja kivien yli. 


Kurssin päätteeksi meillä on taskut pullollaan uusia ideoita toteutettavaksi omissa varhaiskasvatusyksiköissä sekä roppakaupalla intoa viettää yhä enemmän aikaa ulkona. Koulutusviikonloppu toimi myös hyvänä yhteishengen kasvattajana. Oli mahtavaa kokoontua yhteen eri varhaiskasvatusyksiköiden työntekijöiden kanssa, jakaa ajatuksia ja viettää aikaa yhdessä. 

Kurssi toteutettiin yhteistyössä Paltamon kunnan Lähiliikkuja-hankkeen kanssa. 

Kommentit