Seikkailutaidehanke Mieslahdessa


 Meidän perhepäivähoitoryhmä on saanut olla mukana alkuvuodesta 2021 alkaneessa

"Seikkailutaidetta Kainuussa-hankkeessa

OPH:n rahoittamassa Seikkailutaidetta Kainuussa kehittämishankkeessa kehitetään valituissa pilottiryhmissä seikkailukasvatuksen ja seikkailutaiteen keinoja hyödyntäen  varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista toimintakulttuuria sekä kestävää elämäntapaa tukevia sisä- ja ulko-oppimisympäristöjä. "

Hanke on on nyt päättymässä, ja kaikenlaista on saatu tehdä ja kokeilla..


Liikkeellä meillä lähdettiin lasten toiveita ja ideoita kuuntelemalla, ideat oli ihania, ja niitä kirjattiin ylös pöytäkirjaan lasten kokouksissa


Luontotoiminta meillä on ollut tähän astikin vahvaa, mutta lasten toiveiden mukaisesti sitä lähdettiin hankkeen aikana kehittämään entisestään. 

Meidän toimipaikka saikin ensimmäisenä Kainuussa Suomen Ladun myöntämän Luonnossa Kotonaan toimipaikkatunnuksen. Meillä siis retkeillään ja metsäillään ahkerasti, ja vasun mukaiset oppimisen alueet onnistuu toteuttaa mainiosti myös metsässä. Siellä on tulleet metsälounaat tutuiksi, samaten kuin nukkuminen teltassa. On tehty monenlaista taidetta, maalattu luonnonmateriaaleilla, kokeiltu tulivuorenpurkauksia, talvella etsitty jäätimantteja, maalattu lunta ja tehty metsäjäätelöä.



Hankkeen aikana kävin Metsämörri, Metsänuppus ja Metsämyttys - ohjaajan kurssit ja meillä aloitettiin säännöllinen Metsämörri-toiminta. Luontotoimintamme vahvistui entisestään tätä kautta. Metsämörri toiminta on hyvinkin seikkailullista ja taiteen elementtejä sinne saa lisättyä hyvinkin helposti.

Metsämummo ja Metsäukki toimintaa meillä aloiteltiin viime syksynä. Tämä on ollut aivan ihana ikäpolvet yhdistävä toimintamuoto. Syksyllä meillä oli mm satuseikkailu metsässä, ja tuttu metsä muuttuikin sitten ihanaksi satumetsäksi lumikkeineen, pupuineen, mansikan mollukoineen ja taisipa siellä metsässä joulupukin muorikin piipahtaa vierailulla. Yhdessä Metsämummojen ja -ukkien kanssa on saatu myös tehdä savottahommia, rakentaa metsään majoja, leikkiä yhdessä ja tutkia luontoa. 

Viime keväänä meillä järjestettiin vanhemmille ulkona taidekahvila talven ja kevään aikana tehdyistä töistä.

Oulujärvi Kiikarissa viikkoa vietettiin lasten suunnitelmien pohjalta, viikon aikana tutkittiin vettä, opeteltiin Oulujärven saarien nimiä, käytiin onkiretkellä, veistettiin Mieslahden rannassa kaarnaveneitä ja laskettiin ne seilaamaan Oulujärvelle,

Kaapo-Karhun seikkailusalkkuun meillä on hankkeen aikana päästy myös kurkkailemaan. Salkkuun Kaapo-Karhu jättää meille metsäpostia. Metsäposti sisältää erilaisia tehtäviä, mm kuvassa näkyvään ötökkähotelliin saatiin ohjeet Kaapo-Karhun metsäpostista :)

Seikkailutaide hankkeen aikana meillä on myös digi-taitoja harjoiteltu kovasti, tableteilla on pelattu oppimispelejä, kuten orbootin link yhdistelypeliä, valopöydällä on tutkittu kasveja, värejä.. gopro-kameralla on kuvattu ja harjoiteltu haastattelujen ja pienten esitysten tekemistä, beebot-robotilla on päästy kokeilemaan koodauksen alkeita.




Tipuprojektia meillä on myös toteutettu. olihan se ihmeellistä seurata tipujen koneessa haudontaa ja kuoriutumista, ja seurata niiden kasvua. Kiehtovaa oli myös munien läpivalaisu haudonnan edetessä.. Eli sitä kun pimeässä huoneessa taskulampulla valaistiin munia ja katsottiin näkyykö elämää.


Tässä nyt muutamia juttuja mitä meillä hankkeen aikana tehtiin ja kokeiltiin. Ja vaikka hanke loppuukin niin seikkailut meillä jatkuu! :)




                                                    Terkuin perhepäivähoito LK Karhula 


Kommentit